Konzumujte ryby – chráníte se před depresí

Jo Christian Oterhals - https://flic.kr/p/aiMdWk

,,Ryby jsou bohaté na prospěšné živiny, a to včetně n-3 polynenasycených mastných kyselin, vysoce kvalitních bílkovin, vitamínů a minerálů. Navíc se předpokládá, že konzumace ryb dokáže chránit před chronickými nemocemi, jakými jsou kardiovaskulární choroby a rakovina. Proto navrhujeme, aby lidé jedli ryby častěji,“ sdělil Medscape Medical News autor studie z oddělení epidemiologie z lékařské fakulty Qingdaoské univerzity v Číně, Fang Lai.

Studie byla zveřejněna on-line 10. září v odborném časopise epidemiologie a komunitního zdraví.

Pozoruhodný ochranný efekt
Výzkum zahrnoval 26 studií, jichž se zúčastnilo 150 278 participantů, přičemž deset studií bylo provedeno v Evropě, sedm v Severní Americe, čtyři v Asii, tři v Oceánii a zbylé dvě v Jižní Americe.
,,Všechny studie byly pečlivě prozkoumány nezávisle na sobě dvěma výzkumníky, aby se odhalilo a určilo, zda může být jednotlivá studie oprávněna k posouzení výsledků této metaanalýzy,“ poznamenal Lai.

Dvanáct z celkových 26 studií prokázalo významnou souvislost mezi konzumací ryb a depresí, zbylých 14 žádné takové spojení nenaznačilo.

Podpořte přísun ryb do jídelníčku
Metaanalýza stravovacích návyků a deprese, o níž nedávno informoval Lai a jeho kolegové v časopise klinické výživy, přichází s myšlenkou, že vysoký příjem ovoce, zeleniny, ryb a celozrnných potravin může souviset s nižší pravděpodobností ohrožení depresí.

,,Fakt, že je toto zjištění (konzumace ryb snižuje riziko onemocnění depresí) podpořeno deseti studiemi, je zásadní. Je však nutné podložit výzkum výsledky nahodilých pokusů. Dle současných důkazů souvisejících s výživou, omega-3 a rybami, je mým osobním doporučením podpořit přísun ryb bohatých na omega-3 mastné kyseliny do jídelníčku, a udělat z nich součást zdravých stravovacích návyků,“ pronesl Li.

Roel J. T. Mocking, kandidát na doktorát z ústavu psychiatrie z Academic Medical Center na univerzitě v Amsterodamu v Nizozemí, také věří přínosu dané studie.
,,Pro mě se rozhodně jedná o relevantní studii, protože – jak je mi známo – dostupný důkaz souvislosti mezi konzumací ryb a depresí nebyl nikdy dříve systematicky uspořádán,“ řekl. ,,Pozorovaná shodná souvislost v dílčím i v potenciálním výzkumu je slibná.“

,,Bylo by zajímavé blíže prozkoumat, zda jsou rozdíly napříč kontinenty závislé na jiných faktorech, které se oblastně liší, například na celkovém vysokém/nízkém příjmu ryb, specifickém druhu ryb, souvislosti příjmu ryb a dalších potenciálně rozpačitých faktorů, jakož i politikou předepisování antidepresiv a na mnohých dalších,“ řekl Mocking.

,,Skutečnost, která mě zajímá, je, že sice existují přesvědčivé důkazy pro souvislost mezi konzumací ryb a depresí, ale když chceme dodat do pokusu pacienty s depresemi v nahodilých pokusech založených na placebu s omega-3 mastnými kyselinami (živiny obsažené v rybách považované za příčinu této souvislosti), najdeme pouze malý nebo žádný důkaz účinku,“ doplnil.

,,A navíc, pokud bychom našli nějaký účinek, zdá se, že existuje pouze pro EPA (eikosapentaenovou kyselinu), ale ne pro DHA (kyselinu dokosahexaenovou). Toto zjištění naznačuje smíšenou interakci několika živin v rybách, nebo to může poukazovat na zbytkový zmatek, s nímž zatím nemůžeme počítat coby s příznivým výsledkem výzkumu,“ řekl Mocking.

Zdroj: medscape.com

Překlad: Petra Stočková